Dat Daags na de Tour (DndT) de regio steeds meer bij het wielerspektakel wil betrekken, blijkt onder meer uit de keuze van de drie rondemissen in 2019. Esther Kudiwa komt uit Boxmeer, Noa Geertsen uit Sambeek en Fleur Daverveld uit Wanroij. De Boxmeerse kledingontwerpster Carola van Benthum zorgt al jaren ervoor dat de missen tijdens de ronde er tip top bijlopen.

BOXMEER - De jurkjes van de Boxmeerse missen symboliseren de gele, groene en bolletjetrui, bestemd voor respectievelijk de eindwinnaar van de Tour, de winnaar van het puntenklassement en voor de beste klimmer. Van Benthum is voor de kledingkeuze van de missen in de wieg gelegd. Ze denkt in verhalen, thema's, kleuren, vormen en materialen, meldt de website. 'Vrouwen die kiezen voor mijn kleding zeggen vaak 'het lijkt wel of dit voor mij is gemaakt'. Dat klopt.' Dat geldt ook voor de missen. Wie zijn ze en wat beweegt ze om een dag lang tussen wielrenners en wielervolk te verkeren?

Esther Kudiwa (27)

De Boxmeerse heeft een moeder uit Ledeacker en een vader uit Zimbabwe die elkaar in Oostenrijk hebben ontmoet. Daar is Esther ook geboren. Op haar vierde verhuisde ze met haar familie naar Boxmeer, waar ze inmiddels samenwoont. Ze werkt als lingerista (lingerie-expert) in een Boxmeerse winkel. Daarnaast is ze model voor verschillende nationale en internationale bedrijven en merken. Waarom rondemiss? "Vriendinnen proberen mij al jaren te overtuigen om rondemiss te worden. Dit jaar is het ze gelukt. Ik kijk er onwijs naar uit om Daags na de Tour eens van een andere kant mee te maken."

Noa Mercedes Geertsen (19)

De Sambeekse heeft twee oudere broers, is tweedejaars student psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en werkt regelmatig bij Het Vertrek in Boxmeer. Ze heeft warme belangstelling voor de forensische psychologie. In het universitair sportcentrum doet ze aan fitness en squash, met wielrennen heeft ze minder affiniteit. "Het leek me altijd al erg leuk om Daags na de Tour eens op deze manier mee te maken. Ik was er vaker, maar vooral om te feesten. Ik ben ik er zeker van dat het erg gezellig gaat worden met mijn mede-rondsmissen. En hopen dat het weer meezit."

Fleur Daverveld (18)

De Wanroijse slaagde onlangs voor het havo en gaat pedagogiek studeren aan de HAN in Nijmegen. Ze verdient bij bij super Jan Linders in Wanroij en wil later in de jeugdzorg of in een jeugdgevangenis aan de slag. De Tour zag ze ooit in Frankrijk en ze houdt zich fit als voetbalster bij Juliana Mill. "Ik was al eens bij Daags na de Tour. Om te feesten, wat top was. Het lijkt me heel leuk zo'n dag van dichtbij mee te maken en met verschillende mensen in contact te komen. En ik ben erg nieuwsgierig naar de snelle auto waar we in mogen zitten.”

De hele dag zijn de drie in touw. ’s Morgensvroeg zitten ze bij de kapper (It’s More Hairstyling) en bij Sharon’s Schoonheidssalon en passen schoenen bij Arts/Evoi Schoenmode. De jurkjes, een weergave van de Gele, Groene en Bolletjestrui uit de Tour de France, zijn inmiddels al pasklaar gemaakt door Carola van Benthum.

Tegen het middaguur vertrekt het trio, dat de hele dag wordt begeleid door Ellen Ohoioeloen, naar de start- en finishlocatie waar ze naast het feliciteren van de renners die het podium halen, ook als gastvrouwen het wielerfeest opluisteren. De profrenners die op het schavot komen, vergezellen ze na de huldiging naar de VIP-tent.

Noa Geertsen, Fleur Daverveld en Esther Kudiwa (vlnr) zijn dit jaar de rondemissen.
Fotografie: Dennis Vloedmans fotografie

Rondemissen
Rondemissen
Rondemissen
Rondemissen