Wereldtoppers starten in Boxmeer, wachten op toezeggingen uit de Tour Gelderlander

Woensdag 11 juli 2018

BOXMEER - Daags na de Tour heeft de eerste namen bekendgemaakt. Het wielercriterium in Boxmeer heeft voor de vrouwenkoers vijf Nederlandse wereldtoppers gestrikt. Bij de mannenkoers mikt rondebaas Pierre Hermans net als in andere jaren op de Nederlandse Tourdeelnemers.

Chantal Blaak (regerend wereldkampioen) Annemiek van Vleuten (vorig jaar wereldkampioen), olympisch kampioen Anna van der Breggen, Marianne Vos (veelvuldig wereldkampioen en voormalig olympisch kampioen) en Ellen van Dijk starten de dag na de Tour de France in Boxmeer. De vijf topwielrensters deden in eerdere jaren ook mee aan het criterium.

Dernykoers
Tom Dumoulin en Anna van de Breggen (links) worden in een auto rondgereden voor de start van Daags na de Tour. © Vincent Jannink/ ANP

De opzet bij de vrouwenwedstrijd is wel anders. De rensters rijden een dernykoers, waarbij ze achter een motor op gang worden gebracht. De organisatie kon geen normale vrouwenkoers organiseren vanwege de Ronde van Duizel, die op dezelfde datum is en over oudere rechten beschikt. Boxmeer zit met een dernykoers de Ronde van Duizel niet in de weg, omdat daarvoor minder renster nodig zijn.

Dat de Nederlandse toppers toch naar Boxmeer komen, stemt rondebaas Hermans tevreden. ,,We hebben een gunstige uitgangspositie als het gaat om de wielrensters”, zegt hij. ,,Ze vinden het plezierig in Boxmeer te starten. Er is mede door de mannenkoers veel media-aandacht, het is een gezellige koers en wij hebben ze ook wat te bieden.”

Groei
Want waar andere criteriums het lastig hebben om de budgetten rond te krijgen of zelfs stoppen, groeit Daags na de Tour. ,,We krijgen steeds meer sponsors en daardoor gaat ons budget omhoog. We hebben een paar jaar geleden een duidelijke keuze gemaakt en proberen alle Nederlandse Tourdeelnemers aan de start te krijgen. Het is best mogelijk om een buitenlandse winnaar binnen te halen, maar dan zouden we sommige Nederlanders niet kunnen betalen.”

Hermans is nauw betrokken bij het aantrekken van renners. ,,Dat is elk jaar weer een uitdaging. Pas aan het einde van de Tour kunnen we de definitieve lijst presenteren. Vaak worden op de laatste rustdag (nu maandag 23 juli, red.) de meeste wielrenners vastgelegd. Hoe beter de prestaties, hoe duurder de renner. We zijn ook afhankelijk van de planning van de ploegen.”

De Ronde van Frankrijk is wel weer duidelijk het uitgangspunt. Omdat Anna van der Breggen en Tom Dumoulin vorig jaar beiden de roze trui wonnen in de Giro d’Italia, stond de wedstrijd toen in het teken van het roze.

Bron: Gelderlander

Alle fotoalbums
tn_daags-na-de-tour2-20-van-157.jpg
tn_dsc00404_2019.JPG
tn_dsc00073.JPG
img_0075.JPG
img_7268.JPG
img_0658_1.JPG
tn_dsc00353_1.JPG
tn_dsc00367.JPG
tn_img_0855.JPG
tn_img_6539.JPG