Geslaagd Wielercafé & Wielerdocumentaire Time Trial Persbericht

Donderdag 26 juli 2018

BOXMEER – Vrijdagavond 27 juli vond in het buitentheater van De Weijer voor de eerste
keer in de aanloop naar Daags na de Tour een Wielercafé plaats. Een ware primeur. Voor de
organisatie tekenden De Weijer, BiblioPlus en Henk Baltussen, freelance journalist, fanatieke
wielrenner en pr-man van het bestuur van Daags na de Tour.


Dit Wielercafé werd geleid door niemand minder dan Wim Daniëls uit Helmond, geboren in Aarle Rixtel, tekstwetenschapper en schrijver van vele boeken waaronder zijn laatste uit mei 2018 getiteld: “De taal van de Fiets.“ Een liefdesverklaring aan het stalen ros.

Gasten die door hem vlot en humorvol aan de wielertand werden gevoeld waren ten eerste Peter Winnen uit Venray: een succesvolle profwielrenner in met name de Ronde van Frankrijk, waar hij sterke prestaties neerzette: 3e , 4e , 5e en 9e . Verder is Winnen een originele schrijver en columnist over wielrennen met een uitgesproken mening. De tweede gast luisterde naar de naam Piet van Katwijk, geboren in Oploo (5 broers, waaronder de wielrenners Jan & Fons en ook 5 zussen) 32 zeges waaronder etappes in de Ronde van Zwitserland, de Ronde van België en de Acht van Chaam. Reed vier keer de Tour de France. Zijn meest geliefde koers was Gent–Wevelgem. Derde en laatste gast was Aad van den Hoek, geboren in Dirksland. Hij was beroepsrenner tussen 1974 en 1983 en goed bevriend met Gerrie Knetemann. Sterke tijdrijder en ook diverse keren deelgenomen aan de Ronde van
Frankrijk.

Al deze 3 voormalige coureurs zijn lid geweest van de befaamde Ti Raleigh-ploeg, die tussen 1974 en 1983 furore maakte. De ploeg stond onder leiding van Peter Post. Volgens dit drietal was Post een uitstekend manager, maar een slechte coach. Topwielrenners als Jan Raas, Gerrie Knetemann en Hennie Kuiper waren de ware bazen in de koers. Ruim 1,5 uur vermaakte dit viertal het zeer goed opgekomen publiek. Niet minder dan ruim 400 bezoekers telde Peter Paul Kissels, directeur van De Weijer. Voor en na het wielercafé amuseerde de band The Allyway het publiek muzikaal.

Tegen 21.30 uur werd op een groot scherm van Bart Cox de sterke documentaire Time Trial getoond. Duur bijna 1,5 uur. Speciaal door de filmcommissie van De Weijer uitgezocht en voor het eerst vertoond tijdens de IDFA in Amsterdam. Een meeslepende documentaireachtige film over de succesvolle wielrenner/tijdrijder David Millar, die als 37 jarige los moest komen van zijn rennersleven: “Waarom zijn de anderen zo goed en ben ik zo slecht? Het peloton is een beest en heeft een dynamiek gelijk aan eb en vloed.” David Millar is zijn eigen voice-over met een gastrol voor Thomas Dekker: welsprekend, scherpzinnig, eerlijk met zelfspot, maar ook met razernij, soms zelfs poëtisch. Time Trial (letterlijk: tijdrit) is Millar’s race tegen de klok.

De kans dat er al eind juli 2019 een tweede editie komt van het geslaagde Wielercafé lijkt groot. Wieke Vrijhoef, directeur van stichting Podiumkunsten De Weijer, was in ieder geval zeer enthousiast.

Door: Frans Fleuren
Foto's: Gijs Hoogland

Alle fotoalbums
tn_dsc00436.JPG
tn_img_0540.JPG
tn_daags-na-de-tour2-46-van-157.jpg
tn_dsc00715_2019.JPG
tn_img_9218.JPG
tn_img_8490.JPG
tn_dsc02166.JPG
tn__dsc4461.JPG
tn_dsc00407_2019.JPG
tn_dndt-08-270.jpg