Erik Zabel Winnaar Daags na de Tour 2001

Servais Knaven
vlag
Michael Boogerd
foto

Erik Zabel, werd in 1992 beroepswielrenner, die eigenlijk alleen voor Duitse ploegen gereden in    zijn carrière. Hij was een van de beste sprinters in zijn tijd, hij won ook zes maal de groene trui      in de ronde van Frankrijk een record dat geruime tijd bleef staan, Zijn specialiteit was de massasprint, maar stond ook bekend als een van de weinige renners die het gehele jaar presteerde. Zelfs in de winter bleef hij ook zesdaagse wedstrijden rijden.

Hij boekte vele overwinningen in klassiekers zoals Milaan-San Remo, de Amstel gold race, Parijs-Tours  hij was samen met Jan Ullrich de populairste Duitse wielrenner en zorgde in die tijd tot een grote populariteit in Duitsland tot de doping schandalen aan het licht kwamen.

Hij boekte uiteraard ook vele etappe overwinningen in bijna alle grote rondes zoals, 12 etappes in de ronde van Frankrijk,
8 etappes in ronde van Spanje,
13 etappes in de ronde van Duitsland.

Hij werd ook 2x Duits kampioen en won 13 zegdaagse wedstrijden.

Weetjes,

• Hij meer dan 200 overwinningen boekte in zijn carrière

• Hij in Italië de bijnaam had  Signore San Remo, waar hij 3 maal won

• Hij in Boxmeer als enigste zowel 2x als eerste, 2x als 2de, en 2x als 3de op het podium stond.

• Hij bij de ploegen Telekom, T mobile zijn grootste successen behaalde.

• Hij net als vele renners uit die tijd uiteindelijk bekende  doping te hebben gebruikt.

• Hij in 2000 winnaar werd van de wereldbeker

• Hij was een graag geziene wielrenner in Nederland en won vele criteriums en etappes in de ronde van Nederland.