GESCHIEDENIS DAAGS NA DE TOUR

Je zou verwachten dat de renners van de Tour de France wel een dagje rust zouden willen. Echter, niets is minder waar. Sinds 1979 komen de renners met veel plezier naar Daags na de Tour in Boxmeer! Maar het begon al in 1970 toen er voor het eerst een profcriterium in Boxmeer werd gehouden. Dat jaar niet direct daags na, maar op een mooie dag in september. Joop Zoetemelk won. De tweede editie liet even op zich wachten en vond pas plaats in 1975. Van '75 tot en met '78 werd de wedstrijd jaarlijks in mei georganiseerd. In die tijd droeg dit criterium nog de naam 'De Ronde van Boxmeer'.

1979

De glorietijd van deze Brabantse wedstrijd begon in 1979. Toen kwam de organisatie op het idee om de Ronde direct na de Tour de France te organiseren. Het ijzer smeden wanneer het heet is, heeft men toen gedacht en dat bleek te werken! Dat jaar werd het criterium voor het eerst op de maandag na de Tour georganiseerd. De wedstrijdnaam werd toen veranderd in 'Daags na de Tour'.

Boxmeer heeft hiermee een sportief pareltje in handen! Want deze koers is de eerste kans na de Tour om de Tourhelden in levende lijve te zien! Naast zeer veel sportief publiek krijgt het Boxmeerse Daags na de Tour ook sindsdien heel veel media-aandacht. Het organisatie van Daags na De Tour is er constant in geslaagd een sterk deelnemersveld aan de start te krijgen. Ook de gloednieuwe organisatie, die sedert 2013 het roer overnam, barst van de ambitie.

TOURWINNAARS

5 maal stond er in Boxmeer een winnaar van de Tour de France in dat jaar aan de start . In 1980 was dat Joop Zoetemelk, in 1984 Laurent Fignon en in 1997 Jan Ullrich, in 1999 Lance Armstrong en uiteraard in 2023 Jonas Vingegaard. De laatste 3 renners waren ook winnaar in dat jaar bij Daags na de Tour.

RECORD

Michael Boogerd is de succesvolste renner in de geschiedenis van dit criterium. Hij won Daags na de Tour maar liefst vijf maal. Gerrie Knetemann, Adrie van der Poel, Ad Wijnands, Erik Zabel en Lars Boom wonnen de wedstrijd twee maal.

VAN AGT

Ooit speelde het criterium in Boxmeer een behoorlijke rol in de Nederlandse politiek. Dries van Agt (CDA) onderhandelde eind jaren '70 met Joop den Uyl (PvdA) en Jan Terlouw (D66) over de vorming van een nieuw kabinet. In die periode ging Van Agt naar Boxmeer om het startschot van Daags na de Tour te lossen. Die avond moest hij verder onderhandelen met PvdA en D66, maar hij vond het dusdanig gezellig in Boxmeer, dat hij daar een aantal uren langer bleef rondhangen dan gepland was. Hij reisde dus veel te laat terug naar de plek waar de onderhandelingen waren. De andere onderhandelaars wisten ondertussen niet waar Van Agt uithing.

Toen uiteindelijk duidelijk werd wat er aan de hand was, waren Den Uyl en Terlouw, die urenlang op hem hadden gewacht, ziedend op Van Agt. Door dit incident werden een aantal vooroordelen bevestigd, die men bij de PvdA en D66 al had over Van Agt: hij zou de politiek niet serieus genoeg nemen en zijn eigen populariteit belangrijker vinden dan goede politieke besluitvorming. 'En sinds die tijd kwam ook niks meer goed in die onderhandelingen, alles ging fout', zo vertelde Van Agt onlangs in Wieler Revue. De sfeer was definitief verpest. Uiteindelijk kwam er niet een kabinet van PvdA, CDA en D66, maar een kabinet van CDA en VVD.

2013: NIEUW LEVEN

De dag na de finish van de Tour de France in Parijs is Boxmeer als vanouds weer het mekka voor de liefhebber van wielrennen en aanverwante, aangename zaken. Daags na de Tour leeft anno 2013 weer als in zijn mooiste jaren. Een initiatiefgroep onder leiding van burgemeester Karel van Soest heeft de ronde weer op poten gezet nadat halverwege mei het bestuur van de Stichting Wielerevenementen het bijltje erbij had neergelegd. Dankzij de steun van heel Boxmeer - vrijwilligers en bedrijven - heeft de nieuwe organisatie, Stichting Daags na de Tour, een uitgebreid wielerprogramma kunnen samenstellen.