qr steun
sluiticoon

Jean-Paul van Poppel Winnaar Daags na de Tour 1994

1994
vlag
Jean-Paul van Poppel
vlag
Djam. Abdousjaparov
vlag
Peter Pieters
foto

Jean-Paul van Poppel was een van de succesvolste Nederlandse wegsprinters die in totaal 95 overwinningen behaalde.

Hij won met zijn snelle explosieve eindsprints in totaal 22 etappes in de 3 grote rondes, daarvan waren er 9 in de Tour de France, hij was diverse malen drager van de groene trui en in het jaar 1987 werd hij in Parijs winnaar van dit puntenklassement, in het jaar 1988 won hij als eerste Nederlander 4 etappes in de ronde van Frankrijk. En dit staaltje herhaalde hij in 1991 in de Ronde van Spanje. Mede door deze  overwinningen kreeg Jean-Paul van Poppel tijdens zijn carrière de bijnaam Popeye.

Tijdens zijn actieve carrière  was  Jean-Paul onder meer actief bij o.a. de ploegen van Superconfex, Panasonic, PDM en Festina.

Na zijn carrière werd hij ploegleider bij onder andere Vacansoleil en o.a. initiatiefnemer van de nieuw opgerichte volledige Nederlandse ploeg Roompot Oranje Peloton, en was hij bondscoach van het Nederlands vrouwenploeg en trouwde met ‘n actieve wielrenster Mirjam Melchers.

Weetjes:

  • Jean-Paul van Poppel heeft 2 zoons die ook beroeps wielrenners zijn en ook beide in Boxmeer in Daags na de Tour aan de start hebben gestaan.

  • Hun namen zijn Danny en Boy en beide zijn al jarenlang actief als beroepsrenner.

Bekijk de complete erelijst