Jonas Vingegaard naar Boxmeer

Geplaatst donderdag 20 juli 2023

Ook ritwinnaar Wout Poels en Nederlands Kampioen Dylan van Baarle aan de start.

BOXMEER - Huidig geletruidrager Jonas Vingegaard van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma staat maandag aan de start bij de profronde van Boxmeer. In 1997 fietste voor het laatst een geletruiwinnaar door Boxmeer, de Duitser Jan Ullrich.

De 26-jarige Deense klimmer en kopman won dinsdag de tijdrit met overmacht. Een dag later diende hij zijn grote rivaal Tadej Pogačar de genadeklap toe op de slotklim van Col de la Loze. Met een voorsprong van ruim zeven minuten kan de tweede Tourzege op rij hem nauwelijks meer ontgaan.

Rondebaas Pierre Hermans is een gelukkig man. De organisatie heeft flink in de buidel moeten tasten, maar deed dat graag voor de Tourheld in Nederlandse dienst, zegt Hermans. “Ons trouwe publiek verdient dat. Vorig jaar wilden we hem al naar hier halen. Maar Vingegaard belandde na zijn zege in Parijs in een gekkenhuis en kon vanwege tal van verplichtingen niet komen. We zijn als organisatie supertrots dat het nu wel is gelukt. Het is lang geleden dat Boxmeer een dag na het einde van de Tour de gele trui in huis had. Fantastisch dat het na 26 jaar weer is gelukt. Hij kan in Boxmeer op een warme ontvangst rekenen.”

Wout Poels (Bahrain), geboren in Blitterswijck en afgelopen zondag winnaar van de vijftiende rit naar Saint-Gervais Mont-Blanc, komt ook naar Boxmeer. Evenals de uit Ysselsteyn afkomstige Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty) die in de Tour van 2019 twee dagen het geel droeg. Nederlands Kampioen Dylan van Baarle (Jumbo-Visma) is ook van de partij. Meer Tourrenners komen naar Boxmeer. Later deze week maakt de organisatie die namen ook bekend.

Streekrenner Tijmen Graat staat maandagavond om 20.00 uur ook tussen de profs bij van start gaan op de Spoorstraat. De twintigjarige Maashezenaar fietst bij het Jumbo-Visma Development Team en geldt als een van de grootste klimtalenten van Nederland. In 2025 maakt hij de overstap naar de hoofdmacht van Jumbo-Visma.

Vrouwen
Bij de vrouwenkoers is de naam van Irene Schouten een opvallende. De winnaar van drie gouden Olympische schaatsmedailles vorig jaar in Beijing (3000 en 5000 meter en de massastart) wil in Boxmeer laten zien dat ze ook op de fiets uit de voeten kan. Ook veldritkampioen Fem van Empel (Jumbo-Visma) start in Boxmeer. Andere vrouwen die om 16.45 uur van start gaan zijn onder andere Paulina Rooijakkers, Inge van der Heijden, Aniek van Alphen, Sabine Stultiëns en Puck Moonen.

Terug naar nieuwsoverzicht