Boxmeer gaat Frans: Bienvenue aux coureurs du Tour de France

Geplaatst zaterdag 12 juli 2014

Boxmeer gaat Frans: Bienvenue aux coureurs du Tour de France

Dit meerdaags Boxmeers Frans Festival bevat een programma vol bijzondere activiteiten om de Franse sfeer te creëren waarin de helden van de Tour de France op maandag 28 juli kunnen worden ontvangen en verwelkomd. Boxmeer wordt Frans gekleurd. 

Montmartre de Boxmeer
Op zaterdag 26 juli wordt het Boxmeerse centrum opgepimpt. Belgische ‘Franstalige!’ artiesten zullen met acrobatische hoogstandjes en cabareteske presentaties het kooppubliek en de bezoekers verrassen. Op verschillende locaties zal Franse muziek ook live ten gehore worden gebracht. Kunstenaars zullen met veelkleurig werk op een tiental locaties het centrum omdopen tot een Montmartre de Boxmeer. 

‘Tour trente-trois’ 
… ofwel ’Rondje 33’ een geweldige uitdaging voor de fietsliefhebbers. Zondag 27 juli, tevens een koopzondag in Boxmeer, vanaf 8 uur (tot 9 uur), op de dag vóór Daags na de Tour, start deze toertocht voor de wielertoeristen vanuit centrum Boxmeer. Er worden 500 deelnemers verwacht die in clubverband Boxmeer en het land van Cuijk zullen doorkruisen. Vanaf 11:00 is wordt er een Franse brocantemarkt  gehouden in het nieuwe buitentheater van De Weijer. U kunt er heerlijk neuzen in diverse kramen vol antiek en curiosa. Toegang is gratis. Jeu de Boules spelers op zaterdag en zondag op de baan van ‘de Bokkeschieters’ achter de Weijer gaan schier eindeloos de kogels werpen en de ballen laten rollen. Kinderen amuseren zich in het park met een keur van Franse spelen en spelletjes.

Historisch spektakel
In een grandioos spektakel zal op zondagmiddag 27 juli de historische figuur Jan Baldewijn Baron van Hugenpoth tot den Berenclaauw , alsof het precies 200 jaar geleden - het jaar 1814! – is, vanuit zijn eigen landhuis de Weijer met Boxmeerse getrouwen en in opdracht van Koning Willem I de nog in Boxmeer aanwezige Franse troepen verdrijven van zijn terrein, het landgoed Weijerpark. Dat dit niet zonder slag of stoot zal gebeuren maar in regelrechte schermutseling met wapengekletter moet verwacht worden.

Terug naar nieuwsoverzicht