Maarten Tjallingii begint afscheidstournee in Boxmeer

Geplaatst vrijdag 15 juli 2016

Maarten Tjallingii begint zijn afscheidstournee als profrenner in Boxmeer. Tijdens Daags na de Tour van maandag 25 juli fietst de 38-jarige renner van Lotto-Jumbo voor het laatst zijn rondjes in Boxmeer.

De sympathieke Arnhemmer was jarenlang een graag geziene gast in Boxmeer. Als amateur won hij al eens op de Spoorstraat, als prof stond hij in Boxmeer evenwel nooit op het podium.

Tjallingii was een hardrijder die menig kopman op sleeptouw nam. Nooit schuwde hij het werk. Tijdens de Giro, die dit jaar in Nederland startte, veroverde hij in de etappe naar ‘zijn’ Arnhem de blauwe bergtrui. Hij sloot de Italiaanse ronde, waarin zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk door een val de leiderstrui kwijtraakte, in stijl af met de prijs van aanvalslustigste renner.

Tjallingii is inmiddels aan een nieuw leven begonnen. Deze drie Tourweken zit hij dagelijks in de radiostudio van de NOS waar hij bij Radio Tour analyses geeft over het wedstrijdverloop van het Franse wielerspektakel.

Zijn grootste succes stamt uit 2006. In dat jaar won hij de Ronde van België, inclusief een rit. In 2012 kwam hij in de Tour zwaar ten val. Hij bleek een gebroken heup te hebben opeglopen. Dat weerhield hem er niet van de etappe uit te rijden.