Mooi weer, zo'n 40.000 wielerfans en verwachte winnaar bij Daags na de Tour

Geplaatst dinsdag 26 juli 2016

Bron: Kliknieuws | De MaasDriehoek

BOXMEER | Tien van de vijftien Nederlandse wielrenners die dit jaar meededen aan de Tour de France, stonden maandagavond aan de start bij Daags na de Tour. Het eerste criterium in ons land werd gewonnen door Bauke Mollema.

Door Birgit Barten

De spandoeken met aanmoedigende teksten hingen al aan de hekken en de tribune was vol. De wielerfanaten zaten er al vroeg klaar voor, de meesten met een biertje in de hand. Met het Daags na de Tour-programmaboekje in de hand volgen de (naar schatting) 40.000 toeschouwers de renners naast het parcours. Mede door het zonnetje was het Boxmeerse wielerevenement druk bezocht.

Brownies & Downies
Bij de vestiging in Boxmeer van Brownies en Downies kunnen renners gratis een kopje koffie halen. Het idee kwam van Theo Litjens, een medewerker bij de koffiezaak. ''Ik hoop dat er veel komen, tot nu niet, maar het is ook nog maar vier uur 's middags", zei hij halverwege het evenement. Hoe hij op het idee kwam? ''Ik hou van fietsen, ik wielren ook, het was niet heel moeilijk te bedenken'', vertelt Litjens terwijl hij vanaf een afstandje de wielrenners in de gaten houdt.

Bekende renners
"Dat hier zoveel publiek staat, spoelt de nare bijsmaak van het mislopen van het podium tijdens de Tour de France wel weg", glunderde Bauke Mollema (Trek), die samen met Wout Poels (Sky) en de verrassend sterke Stef Clement (IAM Cycling) dé publiekstrekker in Boxmeer was. Ook Nederlands kampioen Dylan Groenewegen, Bert-Jan Lindeman, Timo Roosen (alle drie Lotto-Jumbo), Laurens ten Dam, Roy Curvers, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer (alle vier Giant-Alpecin) stonden aan de start. Vanwege een polsbreuk die hij vrijdag in de Alpen opliep, kon tweevoudig Tour-ritwinnaar Tom Dumoulin niet aantreden. Maarten Tjallingii (Lotto-Jumbo), die in mei in Arnhem de bergtrui van de Giro d'Italia veroverde, begon in Boxmeer aan zijn afscheidstournee als profwielrenner. Ook Lars Boom, Lieuwe Westra en Pieter Weening stonden aan de start.
Aan het einde van het criterium wist een groepje van drie renners te ontsnappen aan het peloton. Uiteindelijk drukte Bauke Mollema zijn fiets net voor Wout Poels als eerste over de finishlijn op de Spoorstraat. Stef Clement eindigde als derde.
Annemiek van Vleuten won eerder op de dag de dameskoers.

foto's: Arjan Broekmans

Terug naar nieuwsoverzicht