Hennie Kuiper schiet profs weg in Boxmeer

Geplaatst woensdag 14 juni 2017

BOXMEER - Het profpeloton van Daags na de Tour in Boxmeer wordt maandag 24 juli op gang geschoten door Hennie Kuiper. De tegenwoordig in Enschede wonende oud-wereldkampioen (1975 in het Belgische Yvoir, voor Roger de Vlaminck en Jean-Pierre Danguillaume) hield in de jaren zeventig en tachtig de wielerliefhebber gekluisterd aan radio en tv tijdens de Tour de France. Twee keer werd de klimmer tweede (in 1980 na Joop Zoetemelk) en in 1977 na de Fransman Bernard Thévenet, die later toegaf doping te hebben gebruikt. Kuiper en Zoetemelk werden in 1980 tijdens Daags na de Tour voor het oog van vele tienduizenden wielerfans gehuldigd in Boxmeer.

Kuiper die onder meer deel uitmaakte van de legendarische Raleigh-ploeg van Peter Post, won vier Tour-etappes, waaronder in 1977 de rit naar Alpe d’Huez. De boerenzoon uit Denekamp (Nieuw-Deurningen) werd in 1972 Olympisch kampioen in München en verschillende keren Nederlands kampioen in het veld en op de weg.

Hij is de enige Nederlander die de vier meest aansprekende klassiekers op naam wist te schrijven: Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix, Ronde van Lombardije en Ronde van Vlaanderen.

In april dit jaar kreeg Kuiper (1949) een eigen museum dat is ondergebracht in de boerderij in Denekamp waar hij opgroeide.

Oud-premier Dries van Agt verrichtte met Jan Janssen en Joop Zoetemelk de opening. In zijn toespraak besteede Van Agt ruimschoots aandacht aan de wielerronde van Boxmeer van 1977.

Bijgevoegd de link van de toespraak van Van Agt.

http://nos.nl/artikel/2167984-museum-voor-hennie-kuiper-voelt-als-eerherstel.html

Terug naar nieuwsoverzicht