Dit jaar geen Daags na de Tour

Geplaatst vrijdag 19 juni 2020

BOXMEER - De 46ste editie van Daags na de Tour die maandag 21 september van start zou gaan, is na veel wikken en wegen alsnog van de agenda gehaald. Voor het eerst na 45 jaar komen er een dag nadat de Tour de France in Parijs eindigt, geen profrenners naar Boxmeer.

Na ampel overleg met onder andere de technische commissie van Daags na de Tour, sponsoren en de burgemeester van Boxmeer Karel van Soest, kon het dagelijkse bestuur niet anders dan besluiten tot afgelasting. Natuurlijk heeft de coronacrisis hier alles mee te maken. De geluiden dat Nederland ook na de zomer nog te maken heeft met een anderhalvemetersamenleving worden steeds hardnekkiger. Bij een evenement als Daags na de Tour is het volgens het bestuur onmogelijk de anderhalvemetermaatregel na te leven en te handhaven. 

“Het was een zware beslissing die ik met pijn in het hart moest nemen, maar het kon niet anders”, zegt rondevoorzitter Pierre Hermans. “We volgen de ontwikkelingen van de coronacrisis op de voet en er is voortdurend contact geweest met veel instanties en sponsoren. De geluiden over wel of niet doorgaan van de ronde waren heel divers. De burgemeester sprak met veilighiedsinstanties, het bestuur overlegde uitvoerig met onder meer de technische commissie van de ronde. Die commissie is voor Daags na de Tour van levensbelang. Het gezondheidsaspect was het belangrijkste discussiepunt. Het is al met al een duivels dilemma geweest, maar in goed en zorgvuldg overleg zijn we eruit gekomen. Nu het besluit er ligt is er in elk geval voor iedereen duidelijkheid. We kunnen ons nu richten op maandag 26 juli volgend jaar, de nieuwe datum van de 46ste Daags na de Tour. Hoe moeilijk dat ook is, want we hadden heel graag alle liefhebbers van Daags na de Tour en de Boxmeerse horeca weer een topdag willen bezorgen.” 

Burgemeester Van Soest staat volledig achter het besluit van het rondebestuur: “Met het oog op de ronde is de anderehalvemetermaaregel een groot probleem.” 

Sponsoren, horeca en andere direct betrokkenen bij de ronde zijn inmiddels op de hoogste gebracht van het besluit.  

Al eerder haalde het rondebestuur maandag 20 juli als datum voor Daags na de Tour van de agenda. Dat was noodzakelijk, omdat de Ronde van Frankrijk vanwege de coronacrisis naar september is verplaatst. Daar de Boxmeerse wielerronde onlosmakelijk met de Tour is verbonden, verhuisde Daags na de Tour mee naar maandag 21 september. Daags na de Tour is het laaste profcriterium dat van de Nederlandse wieleragenda van dit jaar verdwijnt. 

De andere negentien ronde-organisaties trokken al eerder de stekker eruit.

Terug naar nieuwsoverzicht