Boxmeerse Metworst opent reclamekaravaan

Geplaatst maandag 18 juli 2022

BOXMEER | Natuurlijk trekt maandag na de vrouwenkoers en voordat de profs van start gaan de reclamekaravaan weer over het parcours. Dat gebeurt al meer dan veertig jaar en het spektakel vertoont geen spatje sleet. Dit jaar voert Vereniging De Metworst (in 1740 opgericht) de stoet aan.

Wie de historie van Boxmeer niet kent zal wel denken ‘waar gaat dit over?’  De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag tussen Sambeek en Vortum Mullem (buurdorpen van Boxmeer) wordt gehouden. De traditie zou zijn voortgekomen uit een oud-Germaans vruchtbaarheidsritueel. In een ver, ver verleden reden jonge vrijgezelle ruiters op paarden door de velden om de goden te bewegen de velden weer vruchtbaar te maken. Ergens in de vijftiende eeuw zouden Boxmeers vruchtbaarheidsruiters een freule hebben geholpen die met haar koets van de weg was geraakt. Uit dankbaarheid belastte ze een van haar boerderijen in Vortum met een jaarlijkse erfbelasting: een zeven ellen lange metworst, een wegge en een brood, twee vaten bier en een halve varkenskop. Deze vruchtbaarheidsritten (steevast in het begin van de vastentijd die later affiniteit met carnaval kregen en later Metworstrennen werden genoemd) worden tot op de dag van vandaag op carnavalsmaandag gehouden. Vele duizenden toeschouwers c.q. carnavalsvierders slaan jaarlijks het bijzondere schouwspel gade. 

Maandag opnen de Boxmeerse jonggezellen in vol ornaat met een aantal paarden en andere attributen de karavaan. 

Die bestaat uit ruim veertig deelnemers en drie muziekgezelschappen. In totaal trekken zeventig voertuigen in allerlei soorten en maten door Boxmeer. Daarbij drie muziekgezelschappen: De Joekels uit Boxmeer, Dé stûtter Nie uit Vierlingsbeek en Wie hed die gebeld uit Ysselsteyn. Het laatste gezelschap komt ook de uit Ysselsteyn afkomstige Mike Teunissen een hart onder de riem steken. De Samba Maria Bahia Sambaband uit Milsbeek zorgt maandag voor tropische sferen in Boxmeer. 

Terug naar nieuwsoverzicht